За начало е хубаво да измиете вашето наргиле и напълните вазата му с хладка вода малко над края на тръбичката. По желание във водата може да се добави лед за по-свежа сесия или пък различни видове нарязани плодове за допълнителен аромат.

След това чашката се пълни с тютюн. Важно е тютюна да не се притиска в нея, да се пълни малко под до горният ръб на чашката  както и тютюна да няма допир с фолиотоТова е изключително важно за ароматна и дълготрайна сесия. Тютюнът трябва да е рехав, за да става горенето равномерно. Не препълвайте чашката догоре.

Фолиото се опъва по чашката без да се натиска в средата към тютюна. С клечката за зъби или с перфоратор за фолио (Poker) се правят множество мънички дупки на фолиото.

След като наргилето е измито, има вода и тютюн, е време да сложите вече изпечените въглените. Те се поставят в краищата на фолиото/HMD. Преди да започнете да пушите  добра практика e да оставите въглените за няколко минути в покой за да се загрее чашката с тютюна вътре. Това се прави с цел тютюнът на повърхността да не изгори веднага и след това да се получи нежелан горчив вкусПо време на пушенето въглените се местят на различни позиции върху чашката с идеята за равномерно нагряване. С цел запазване на тютюна по време на пушене е добре да се премахва пепелта от въглена.https://www.wikihow.com/Make-a-Hookah